BA_lIK

BA_LIK pavilón navrhnutý ateliérom Vallo Sadovsky je umiestnený na jednom z historických námestí Bratislavy. Je to jeden z projektov Mestských zásahov, iniciatíve, ktorá pozýva mladých architektov aby navrhli reálne architektonické riešenia na rôzne problémy a zanedbané priestory Bratislavy. S nádejou, že v mestskom kontexte, malé zmeny môžu mať veľký efekt.

Flexibilita a mobilita sú hlavné charakteristiky pavilónu. Objekt je zostavený z piatich elementov na kolieskach, ktoré môžu byť spájané a posúvané takže vytvoria zatvorený a kompaktný alebo voľne otvorený. Počas letných mesiacov sa dá používať na viacero kultúrnych akcií: divadlo, koncert, alebo výstava fotografií. Rovnako ako je odlišný koncert od divadla, navrhovaný pavilón mení svoj tvar podľa potreby.

V čase keď sa tu žiadna udalosť nekoná, pavilón sa stáva moderným mestským mobiliárom, ktorý dáva námestiu mladú a súčasnú identitu námestiu, inak vábiac turistov s pseudo-historickým "malé veľké mesto".

Pavilón je časťou prebiehajúceho výskumu Vallo Sadovsky Architects o tom, ako môžu ľudia ovplyvniť a zmeniť verejný priestor použitím malých architektonických objektov a mobiliáru. Prirodzene tiež vznikajú nezamýšľané typy interakcií: prespávajú tu bezdomovci, mladí majú vo vnútri párty, writeri tagujú steny, hoci žiaden z nich sa neukázal byť rušivý alebo deštrukčný. Našťastie, Balík pavilón sa ukázal ako blbu-vzdorná stratégia.